Ce este medierea?

MEDIEREA este modalitatea de solutionare a conflictului/litigiului, pe cale amiabila cu ajutorul unui tert specializat numit mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

MEDIEREA se bazeaza pe increderea acordata de catre parti mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ei in vederea solutionarii conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.

MEDIEREA este alternativa la instanta de judecata.

MEDIEREA este cunoscuta inca de pe vremea romanilor, cand „mediare”, termenul latin, insemna „a mijloci o intelegere intre doua sau mai multe parti adverse, a aplana un conflict dintre persoane”.

Procedura medierii – pe scurt

  1. Medierea se poate initia de oricare dintre partile unui conflict, situatie in care partea initiatoare va adresa o cerere mediatorului, iar acesta va invita la mediere celelalte parti aflate in conflict.
  2. Daca partile accepta medierea, mediatorul va incheia cu acestea un contract de mediere. Sedintele de mediere nu se pot desfasura inainte de semnarea contractului de mediere.
  3. In urma solutionarii conflictului prin mediere, total sau partial, se incheie Acordul de mediere avand la baza intelegerea partilor. Acordul de mediere are valoarea unui inscris sub semnatura privata si poate fi supus autentificarii notarului public sau incuviintarii instantei de judecata.
  4. Daca in urma sedintei de mediere partile nu consimt sa incheie Acordul de mediere, mediatorul va incheia un proces verbal in care va consemna imposibilitatea partilor de a ajunge la o intelegere.